Dyslexie

Visie

Soms wordt uit een uitdaging een passie geboren. Als kind had ik zelf een vertraagd leesproces door een vertraagde rijping. Ik weet dus hoe het voelt om te worstelen met letters en woorden, en hoe belangrijk de juiste begeleiding is. Deze ervaring heeft me gevormd en uiteindelijk geleid tot mijn roeping: kinderen helpen die tegen dezelfde obstakels aanlopen.

In 1986 studeerde ik af als logopedist in België, waar de opleiding toen, in tegenstelling tot de opleiding in Nederland, ook op ‘leren’ gericht was. Naast taal-, spraak-, stem- en gehoorstoornissen, richtte ik me ook op lees-en spellingproblemen. Ik wilde meer betekenen. Daarom volgde ik in 1994 de Master SEN-opleiding tot Remedial Teacher en specialiseerde ik me in 2009 verder als dyslexiespecialist.

Tijdens deze studie kreeg ik de kans om Letterweg, mijn eigen methodiek, wetenschappelijk te onderbouwen. Mijn persoonlijke ervaring, gecombineerd met mijn expertise, maakt dat ik niet alleen vanuit kennis, maar ook vanuit begrip en empathie werk. Ik weet hoe het is. En ik weet hoe ik kinderen kan helpen om wél succeservaringen op te doen. Want lezen hoort geen worsteling te zijn, maar een vaardigheid die je met vertrouwen mag ontwikkelen.

Dyslexie kan pas halverwege groep 4 officieel worden vastgesteld., nadat een kind leesonderwijs heeft gevolgd en aanvullend een half jaar intensieve begeleiding heeft gehad. Maar al eerder kunnen er signalen zijn die extra aandacht verdienen.
Omdat dyslexie vaak samengaat met spraak- en taalproblemen, kijken we in de logopediepraktijk alvast naar de taalontwikkeling. Een taalonderzoek kan inzicht geven in waar ondersteuning nodig is. Bij een lagere score op bepaalde taalonderdelen kan logopedische hulp vergoed worden door de zorgverzekering. Vroege begeleiding helpt kinderen om een achterstand te voorkomen en versterkt de basis voor lezen, spellen en rekenen.
Voor taalonderzoek verwijs ik door naar Auris of Stottercentrum B.O.Z

Vanaf welke leeftijd kun je dyslexie vaststellen?
Dyslexie kan pas halverwege groep 4 officieel worden vastgesteld. Dit komt doordat er eerst moet worden aangetoond dat een kind een ernstig en hardnekkig lees- en/of spellingprobleem heeft. Om dit te bepalen zijn er drie meetmomenten nodig.
Vanaf groep 3 krijgt een kind leesonderwijs. Tijdens midden groep 3, eind groep 3 en midden groep 4 worden toetsmomenten afgenomen, zoals de DMT-woordleeskaarten en een spellingtoets (Cito of methodeonafhankelijk). Pas na deze drie meetmomenten kan worden doorverwezen voor een dyslexieonderzoek.
Daarnaast moet er op school al intensieve ondersteuning zijn geboden (niveau 2 en 3) om vast te stellen dat de leesproblemen hardnekkig zijn en niet verbeteren met extra begeleiding.

Aanbod


Aanbod: Leren leren
Elke leerling heeft een eigen manier van studeren, maar niet elke methode is even effectief. In de training Leren Leren ontdekken we:
Hoe je geheugen werkt en welke studiemethoden het beste aansluiten.
Hoe je leerstof schematiseert met mindmaps of de kantlijnmethode.
Hoe je jouw eigen leerstrategie optimaliseert voor meer zelfvertrouwen, minder stress en betere resultaten.
Leerlingen kunnen hun eigen schoolboeken meenemen (zoals talen, biologie, geschiedenis, economie) om de technieken meteen toe te passen.

Spelling en taalondersteuning (NL, EN, FR, DU)
Spelling Nederlands – Ik oefen de klank-letterkoppeling met de methodiek Letterweg. Door humor en visuele ondersteuning krijgt het kind weer aansluiting met de schoolmethode.

Vreemde talen – Vanuit een sterke basis in het Nederlands trainen we de klank-tekenkoppelingen van Engels, Frans en Duits.

Grammatica & Zinsontleding – Vanuit de visie van het ‘semantisch ontleden’ wordt zinsontleding visueel en begrijpelijk gemaakt.

Begrijpend & studerend lezen wordt geoefend met strategieën uit de visies op ‘verdiepend lezen’

Online begeleiding
Soms is online begeleiding een fijne oplossing. In de online classroom kunnen leerlingen inloggen en op afstand ondersteuning krijgen.
-Geschikt voor leerlingen die al een paar sessies in de praktijk hebben gehad.
-Mogelijk vanuit huis of een rustige plek op school.
-Voor jongere kinderen is ouderlijke aanwezigheid gewenst, zodat je de leerprocessen kunt volgen.

📌 Voor online RT is een computer met stabiele internetverbinding, webcam en headset nodig.

💛Leren is leuk!
Of het nu gaat om taal, lezen of studievaardigheden – met de juiste aanpak en ondersteuning ontdekken kinderen dat leren leuk en haalbaar is. Wil je meer weten over wat ik voor jouw kind kan betekenen? Neem gerust contact op!

  • Kleuters met een risico op dyslexie (logopedische voorschotbenadering met de methodiek Klankenpad-Letterweg)
  • Leerlingen waarbij het vermoeden van dyslexie bestaat, maar waarbij nog geen definitieve diagnose kan worden gesteld, omdat nog niet aan de criteria wordt voldaan.Ik werk dan aan de fonologische basisvoorwaarden
  • Leerlingen met dyslexie die nood hebben aan leerbegeleiding, bijvoorbeeld bij het leren van de moderne talen: Engels, Frans en Duits